Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Mastné kyseliny v ovčím mléce
Horáková, Klára
Bakalářská práce pojednává o obsahu mastných kyselin v ovčím mléce. Je zde popsána domestikace ovcí, vývoj stavu ovcí v České republice a složení ovčího mléka. Dále jsou zde definovány mastné kyseliny a jejich obsah v ovčím mléce a faktory ovlivňující jejich koncentraci. Cílem bakalářské práce je zhodnotit obsah a složení mastných kyselin v ovčím mléce podle dostupných informací z odborné a vědecké literatury. Práce se dělí na dvě hlavní části. První část pojednává o vývoji chovu ovcí na našem území, o složení ovčího mléka a o mastných kyselinách a jejich zastoupení v ovčím mléce. Závěrečná část bakalářské páce je věnována jednotlivým studiím věnovaným ovčímu mléku a obsahu mastných kyselin v něm.
Zhodnocení vybraných ukazatelů složení mléka v průběhu laktace u ovcí plemene cigája
Bartoň, Petr
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením vybraných ukazatelů kvality ovčího mléka a jeho složek. Ovce zájmového plemene cigája (C), ze kterého zkoumané mléko pocházelo, jsou chovány na Salaši Oravice v severní části Západních Tater na Slovensku. V rámci práce byly v pravidelných intervalech odebírány bazénové vzorky mléka. Odběry byly prováděny 45., 75., 105., 135., 165., 195. a 225. den laktace. Pro srovnání byla do sledování zařazena skupina ovcí zušlechtěná valaška (ZV). V mléce plemene C byl stanoven průměrný obsah sušiny (S) 20,03 %, tuku (T) 8,14 %, bílkovin (B) 6,38 %, laktózy (L) 4,70 % a močoviny (M) 63,86 mg/100 ml. Z fyzikálně-chemických ukazatelů byla měřena aktivní kyselost (pH), titrační kyselost (TK) a bod mrznutí mléka. U plemene C bylo zjištěno průměrné pH 6,55, TK 9,2 °SH a bod mrznutí -0,576 °C. Při posledním odběru byl zjištěn překvapivě nízký obsah L, nicméně nejpřekvapivějším zjištěním této práce byl extrémně nízký počet somatických buněk na konci laktace. Zjištěné korelační závislosti odpovídají dostupné literatuře a výrazně se neodlišují. Získané výsledky plemene C jsou srovnatelné s referenčním plemenem ZV.
Minerální látky a vitaminy v ovčím mléce
Písaříková, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřena na minerální látky a vitaminy v ovčím mléce. Popisuje základní plemena ovcí chovaných pro mléčnou užitkovost, aktuální situaci v chovu ovcí v České Republice a na úrovni Evropské Unie, produkci a chemické složení ovčího mléka. V další fázi jsou potom popsány základní informace o jednotlivých vitaminech a minerálních látkách a jejich vliv na zdraví člověka. Závěr práce tvoří porovnání obsahů těchto vitaminů a minerálních látek dle různých literárních zdrojů.
Vliv vybraných faktorů na mléčnou užitkovost ovcí na bázi plemene lacaune
Konečná, Leona
Cílem disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele kvality a kvantity organického ovčího mléka ve stádě kříženek plemen lacaune (LC) a východofríská ovce (VF). Do výzkumu bylo zařazeno v roce 2009 90 bahnic, v roce 2010 88 bahnic na první až páté laktaci. Jednotlivá měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhaly vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K) a laktózy (L). U vybraných bahnic (24 kusů v roce 2009 a rovněž 24 kusů v roce 2010) se stanovovaly ještě obsahy močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), počet somatických buněk (PSB), syřitelnost (Syř), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Byly hodnoceny vlivy roku sledování, fáze laktace, genotypu, pořadí laktace, četnosti vrhu a věku bahnice na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka a na nádoj (N). Rok sledování statisticky průkazně ovlivnil všechny ukazatele s výjimkou nádoje. U vybrané skupiny ovlivnil průkazně i nádoj a v rámci hodnocení dalších ukazatelů měl průkazný vliv na pH a PSB. Fáze laktace měla průkazný vliv na nádoj (N) a všechny ostatní ukazatele s výjimkou PSB. Genotyp měl průkazný vliv na N a všechny základní složky mléka s výjimkou obsahu B. U vybrané skupiny průkazně ovlivnil pouze obsah L, B a K. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo N a obsah všech základních složek mléka u obou souborů, u vybraných bahnic dále pH a TK. Četnost vrhu statisticky průkazně ovlivnila všechny ukazatele u základního souboru s výjimkou laktózy. U výběrového souboru bahnic byl vliv četnosti vrhu na všechny ukazatele neprůkazný. Věk bahnic měl průkazný vliv na všechny ukazatele základního souboru. U vybraných bahnic v rámci dalších ukazatelů průkazně ovlivnil pH a TK
Variabilita složení a kvality ovčího mléka v průběhu laktace
Nováková, Vendula
Diplomová práce se zabývá variabilitou složení a kvality ovčího mléka. V literární části poskytuje informace o složení ovčího mléka, vlastnostech a faktorech ovlivňujících jeho množství a kvalitu. Výzkum diplomové práce se zaměřil na sledování a vyhodnocení změn ve složení a vlastnostech ovčího mléka s vlivem sezónnosti. Dále byly hodnoceny rozdíly v obsahových složkách a vlastnostech mléka pocházejícího z konvenčního a ekologického chovu. Parametry byly sledované v průběhu let 2014 a 2015 u stád plemen ovcí východofríských, lacaune a cigája. V rámci sledování bylo hodnoceno: celkový počet mikroorganismů, aktivní kyselost, titrační kyselost, syřitelnost, jakost sýřeniny, obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, močoviny, počet somatických buněk a bod mrznutí. Výsledné analýzy vzorků byly statisticky a graficky vyhodnoceny a porovnány s jinými autorskými pracemi.
Dynamika mikrobiálního osídlení v průběhu skladování farmářských fermentovaných mléčných výrobků
Zemanová, Tereza
V diplomové práci se hodnotila kvalita osmi druhů farmářských sýrů, u kterých byla pozorována mikrobiální činnost. Sledoval se růst mikroorganismů v době skladování 3 týdnů. V sýrech byly analyzovány koliformní mikroorganismy, psychrotrofní mikroorganismy, kvasinky, plísně, enterokoky, bakterie mléčného kvašení a celkový počet mikroorganismů. Hodnotila se senzorická kvalita sýrů v závislosti na čase skladování, která byla analyzována po 7 dnech po dobu tří týdnů. Celé hodnocení bylo třikrát zopakováno. Kontrolovaly se změny senzorických parametrů: vzhled, konzistence, chuť, vůně, chuť po mléku kravském, ovčím a kozím, celkový dojem.
Zhodnocení vybraných ukazatelů mléka u ovcí plemene lacaune při aplikaci pastevního odchovu
Sedláková, Markéta
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů u bahnic plemene la-caune při pastevním odchovu. Na základě odběrů mléka v pravidelných intervalech a následných analýzách mléka bylo provedeno vyhodnocení jednotlivých ukazatelů. Ovčí mléko pocházelo od čistokrevných bahnic plemene lacaune (LC). Bahnice, od kterých bylo odebíráno mléko, byly na 2. laktaci a měly jedináčka. Ovce, plemene lacaune (LC) jsou chovány na farmě Horní Dvorce. Tato farma má v současné době největší počet kusů čistokrevných ovcí plemene lacaune v České Re-publice. Provádělo se celkem 5 odběrů od konce dubna do začátku září v intervalech 62. den, 90. den, 125. den, 153. den a 195. den laktace. Nejprve probíhalo hodnocení dojivosti a měření nádoje bylo prováděno pomocí me-chanického mlékoměru. Ihned po odběru bylo mléko zchlazeno a dopraveno na rozbory jednotlivých složek do specializovaných laboratoří. Ve sledované fázi laktace v roce 2015 byla průměrná dojivost 1,68 l. Mléko od těchto bahnic obsahovalo průměrně 18,00 % sušiny, 7,43 % tuku, 5,16 % bílkovin a 4,67 % laktózy. Dále bylo vyhodnoceno fyzikálně - chemické složení mléka, do kte-rého zahrnujeme titrační kyselost, pH. Průměrná hodnota byla u pH 6,59 a u titrační kyselosti 9,96 SH. A u technologických vlastností byla průměrná délka syřitelnosti 113,2 sekund a u jakosti sýřeniny byla 1,60, která značí dobrou sýřeninu, držící tvar.
Možnosti využití ovčího mléka v potravinářství
Lattonová, Jana ; Legarová, Veronika (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Bakalářská práce na téma Možnosti využití ovčího mléka v potravinářství je přehlednou literární rešerší zabývající se možnostmi využití ovčího mléka, jeho složením a odlišnostmi od mléka jiných zvířat, možnostmi zpracování v potravinářském průmyslu a jeho vlivem na lidské zdraví. Práci lze rozdělit na dvě části. První, obecná část pojednává o domestikaci, historii chovu ovcí a nemocech v chovech ovcí. Tato část má svou důležitost zejména proto, že bez domestikace by žádná možnost využití mléka nebyla a jen zdravé zvíře, jak fyzicky, tak psychicky nám může poskytovat užitek a produkci, kterou od něj očekáváme. V druhé části se práce zabývá mlékem a jeho zpracováním. Uvádí se zde dvě vybraná mléčná plemena ovcí a vliv plemenné příslušnosti na produkci mléka. Dále se uvádí složení ovčího mléka a porovnání se složením ostatních zvířat, jejichž mléko je používáno v potravinářství. V práci se uvádí, že přítomnost jednotlivých složek ovčího mléka se až na výjimky neliší od mléka kozího či kravského, ale jeho rozdíl je především v obsahu těchto složek, který je u ovčího mléka v některých parametrech až dvojnásobná. Dále se práce zabývá zpracováním mléka na sýry, jogurty a další fermentované a mléčné výrobky, jejich postupem ve zpracování a použití mléčných kultur. V neposlední řadě se práce zabývá vlivem konzumace mléka, sýru a fermentovaných mléčných výrobků na zdraví lidí.
Využití plemene lacaune v ČR
Sůkupová, Michaela
Ve své bakalářské práci s názvem "Využití plemene lacaune v ČR" se zabývám historii chovu ovcí v České republice. Dále se zmiňuji o charakteristice francouzského plemene lacaune, jeho vzniku a plemenných znacích.V další části své práce se zabývám mléčnou užitkovostí ovcí a faktory, které ji ovlivňují a mezi které patří vliv výživy, plemene, zdravotního stavu, věku bahnice, délky a pořadí laktace, četnosti vrhu, frekvence a techniky dojení a další. Součástí mé práce je také popsat chemické složení mléka -- obsah sušiny, bílkovin, tuků, laktózy, minerálů a vitamínů. Následně se zaměřuji na získávání ovčího mléka a jeho dalším zpracování. Poslední část mé bakalářské práce je zaměřena na návrhy metodiky hodnocení dojivosti a kvality mléka, a popis laboratorních analýz.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.